5 stvari koje niste znali o Isusu

Written by on listopad 30, 2018

U Bibliji možemo zaista pronaći brojne zanimljive činjenice, a u nastavku vam donosimo pet zanimljivih činjenica o Isusu

Ime Isus
Ime Isus znači Bog spašava ili Bog je spasenje. Ime Isus pojavljuje se u Bibliji više od 900 puta.

Riječ Krist
Krist nije zapravo ime, nego titula. Kada Biblija govori o Mesiji u Starom zavjetu, to se odnosi na isto što Novi zavjet naziva Kristom. I Mesija i Krist znači pomazanik. Isus je bio pomazan snagom Duha Svetoga (Djela 10,38) i bio je obećani otkupitelj. Prvo obećanje otkupljenja u Bibliji nalazi se u Postanku 3,15. Riječ Krist pojavljuje se u Bibliji više od 500 puta.

Isus je bio Tesar
Isus je poznat kao stolar (Marko 6: 3). To ukazuje na to da nije samo odrastao u kući stolara (Matej 13:55), već je radio u tom zanimanju dovoljno dugo da su ga ljudi poznavali kao stolara, odnosno tesara. Rani spisi, tradicija i kultura pokazuju da je Isus vjerojatno radio s drvom na neki način.

Isusov rođendan
Isusov rođendan diljem svijeta se svake godine slavi 25. prosinca. Međutim, Biblija nam zapravo ne govori točan datum kada je Isus rođen. Razni znanstvenici su stavili vrijeme Isusovog rođenja u zimu ili rano proljeće. Iako obilježavamo njegovo rođenje na Božić, u Bibliji nema zapisa o tome kako su prvi kršćani uopće slavili Isusovo rođenje.

Isus je bio strastven i osjećajan
Iako se često u filmovima Isusa prikazuje kao miru i povučenu osobu, ako zaista čitamo Bibliju lako možemo vidjeti da je Isus bio vrlo strastven. Prevrnuo je stolove mjenjačima novca u hramu (Matej 21:12, 13). Rasplakao se kad je čuo vijest o Lazarovoj smrti (Ivan 11,35). Biblija mnogo puta pokazuje kako je Isus bio suosjećajan (Matej 9: 36-38, 21:12, Marko 1:41).

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *