Pet činjenica koje dokazuju da je Biblija istinita Božja Riječ

Written by on listopad 25, 2018

Biblija se  kroz povijest spaljivala, pokušavali su je zabraniti, omalovažavali su je i napadali pa čak i ubijali one koji su je čitali. Ipak, Biblija je još uvijek tu, dapače najprodavanija je i najčitanija knjiga svih vremena. No, pitanje je vjerujete li da je ona istinita i na kraju kako možete znati da je istinita?  U nastavku vam donosimo pet nevjerojatnih činjenica u vezi točnosti i pouzdanosti Biblije.

1. BIBLIJA JE NAJPRODAVANIJA KNJIGA U LJUDSKOJ POVIJESTI.

Prevedena je na 670 jezika; samo je Novi zavjet preveden na više od 1500 jezika. Biblija je statistički najprodavanija i najčitanija knjiga na svijetu, nijedna druga joj nije čak ni blizu; premašuje brojku od 5 milijardi.

Prema Bibliji, Bog je istinski autor ove najprodavanije knjige: „Svako je Pismo od Boga nadahnuto…“ (2. Timoteju 3,16).

2. BIBLIJA JE PREŽIVJELA BROJNE NAPADE OD LJUDI.

Kroz mračno povijesno doba Biblijska istina bila je prekrivena tamom. Biblija je bila zabranjena. Koncil u Toulousu je 1229. zabranio laicima posjedovanje i čitanje Biblije, te strogo zabranio bilo kakvo prevođenje.

Biblija je spaljivana. Koncil u Taragoni iz 1234. je strogo zabranio posjedovanje i naredio da ljudi svoje Biblije predaju lokalnim biskupima u roku od 8 dana na spaljivanje. Muškarci i žene su ostajali bez života zbog Biblija u svom domu. John Wycliffe je prvi preveo Bibliju na engleski jezik. Njegove su kosti posthumno iskopane i javno spaljene svima za opomenu. William Tyndale, John Huss i mnogi biblijski vjernici suočili su se sa sličnom sudbinom.

Biblija je omalovažavana. Francuski ateist Voltaire je prije svoje smrti izjavio: „Nakon tisuću godina Biblija će biti zaboravljena knjiga.“ Ironično, 100 godina nakon njegove smrti njegov se vlastiti dom koristio za distribuciju Biblije.

Ivan 10,35 jasno kaže: „Pismo se ne može dokinuti.“

3. ZNANOST I ARHEOLOGIJA PODUPIRU BIBLIJU.

Istinska znanost je uvijek u skladu s Biblijom. Na primjer, Biblija jasno otkriva oblik zemlje u Izaiji 40,22: „To je onaj koji stoluje nad krugom zemaljskim.“ Davno prije nego što su znanstvenici ustanovili, Biblija kaže da je Zemlja okrugla. Jeste li znali da je Biblija prva učila da zrak ima težinu? Job 28,25 kaže: „Kad je vjetru davao težinu…“ Znanstvenici su to zaključili tek 1.600-tih godina. Natpis Tel Dan, Meesha ploča, Nabonidus cilindar, Svici s Mrtvog mora sve su arheološki nalazi koji dokazuju točnost Biblije.

4. PROROČANSTVA.

Proročanstvo znači povijesni zapis za nešto što će se dogoditi u budućnosti – sposobnost da čujemo od Boga koji nam proriče sa savršenom točnošću. To je neosporni dokaz Božanskog podrijetla Biblije. Prema Enciklopediji biblijskih proročanstava postoji 1.817 proročanstava u Bibliji, koja čine oko 27% Biblije. Nijedna druga religija nema ni blizu takav dokaz. A to ima smisla, jer ako netko pokuša proreći budućnost i ispadne krivo, automatski ga se diskreditira. Jedino je Biblija u stanju točno prorokovati budućnost. Snažan primjer drevnog biblijskog proroštva koji se točno dogodio jest san kralja Nabukodonozora prema Danielu, 2. poglavlje. O tome više drugi puta.

Kao drugi primjer uzmimo Isusov život. U Starom zavjetu postoji 125 proročanstava o dolasku Mesije – onoga koji će umrijeti za grijehe svijeta. Isus je savršeno ispunio svako od tih proročanstava. Dr. Peter Stoner, poznati matematičar, izračunao je da je vjerojatnost da 1 čovjek ispuni samo 8 od tih 125 proročanstava = 1 naprama 10 na 33. potenciju. Bog zna kraj od početka. To odvaja Boga Biblije od svih drugih bogova.

Izaija 46,9-10 izjavljuje: „Jer ja sam Bog i drugoga nema; Bog, i nitko mi sličan nije; koji od početka objavljujem kraj, i od davnina ono što se još nije zbilo.“

No možda najsnažniji dokaz autoriteta Biblije jest sljedeća nepobitna činjenica.

5. BIBLIJA MIJENJA ŽIVOTE!

Biblija kaže: „Zato, ako je tko u Kristu, novi je stvor; staro prođe, gle, nasta novo sve!“ (2. Korinćanima 5,17). Postoje brojna svjedočanstva kako je Biblija promijenila živote. Od alkoholičara čini trijeznog čovjeka, od mrzitelja čini osobu punu ljubavi, pokazuje kako možemo imati pobjedu nad grešnim navikama i kako primiti vječni život.

Biblija svakome može dati svrhu i vodstvo u životu, kao i nadu za budućnost. Pomoći će vam odgovoriti na tri najvažnija pitanja: Odakle dolazim?, Zašto sam ovdje?, Gdje idem?.

Preporučamo vam Bibliju – nadahnutu Riječ Božju. Knjigu koja je testirana kroz vrijeme i dokazana kao pouzdana, knjigu koja se izdvaja od svih ostalih, knjigu na kojoj možete izgraditi svoj život. Neka vas ova knjiga vodi kroz život. Zamolite Boga da vam pošalje svog Duha Svetoga kako biste ju mogli razumjeti. Čitajte ju svaki dan i slijedite njezina učenja.

Izvor: www.novizivot.net


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *