Kako Bog gleda na razvod braka?

Written by on listopad 27, 2018

Potresna je činjenica da je stopa razvoda među onima koji se nazivaju kršćanima gotovo jednako visoka kao stopa razvoda u svijetu . Biblija je iznimno jasna u tome da Bog ne voli niti ne želi razvod braka te da bi pomirenje i oproštenje trebali biti znak života vjernika.

Prije svega, bez obzira kako osoba gleda na razvod braka, važno je zapamtiti riječi Biblije iz knjige proroka Malahije 2,16a:

»Ja mrzim razvod (otpuštanje žena), govori jahve, Bog Izraelov.«

Prema Bibliji, Božji plan za brak jest doživotno predanje. »Prema tome, oni nisu više dva, nego jedno tijelo. Dakle: što je Bog sjedinio neka čovjek ne rastavlja« (Matej 19,6). Međutim, budući da brak uključuje dvoje grješnih ljudi, Bog shvaća da se razvodi ipak događaju. U Starom zavjetu On je postavio neke zakone kako bi zaštitio prava onih koji se razvode, naročito žena što možemo vidjeti u Ponovljenom zakonu 24:1-4.  Isus je istaknuo da su ovi zakoni dani radi tvrdoće ljudskih srca, ne zato što je Bog to želio.

Neslaganje u tome dopušta li Biblija razvod braka i ponovni brak nastaje prije svega zbog Isusovih riječi u Mateju 5,32 i 19,9. Sintagma »osim zbog preljuba« jedini je mogući razlog u Pismu kojim Bog daje dopuštenje za razvod i ponovni brak.

Pročitaj još: Biblija spominje i neoprostiv grijeh. Znaš li što je to?

Izraz »oženi se drugom« (Matej 19,9) upućuje na to da su razvod i ponovni brak u slučaju »osim« sintagme dopušteni bez obzira na to kako se ona protumačila. Važno je primijetiti da je samo nevinoj strani dopušten ponovni brak. Iako se ne navodi u tekstu, dopuštanje ponovnog braka Božja je milost za one protiv kojih se sagriješilo, a ne za one koji su počinili seksualni nemoral. Moguće je da postoje slučajevi u kojima je »okrivljenoj strani« dopušteno ponovo se vjenčati, ali ovaj tekst ne podučava takav koncept.

Neki shvaćaju 1. Korinćanima 7,15 kao drugu »iznimku« koja dopušta ponovni brak ako se nevjernički supružnik razvede od vjernika. Međutim, kontekst ne spominje ponovni brak nego samo tvrdi da vjernik nije više dužan nastaviti brak ako nevjernička strana želi otići. Drugi tvrde da je zlostavljanje (supružnika ili djeteta) pravomoćan razlog za razvod iako nije naveden u Bibliji. Iako bi ovo mogao biti slučaj, nikada nije mudro pretpostavljati što kaže Božja Riječ.

Čak i kad se počini preljub, Božjom milošću par može naučiti kako ga oprostiti i nanovo početi graditi brak. Ako je nama Bog oprostio toliko puno grijeha onda  zasigurno možemo slijediti njegov primjer i čak oprostiti grijeh preljuba. Međutim, Bog uviđa da se razvodi događaju, čak i među njegovom djecom. Razvedeni ili ponovno vjenčani vjernik ne bi se trebao osjećati nimalo manje voljen od Boga.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *