Pet šokantnih činjenica o Mojsiju koje niste znali

Written by on listopad 28, 2018

Za Boga Mojsije je bio vrlo važan, a ono što je upravo Boga privuklo Mojsiju bilo je njegovo srce. U Bibliji piše da je on bio najskromniji čovjek na cijelom svijetu. Osim što su ga mnogi imali priliku upoznati i kroz film u nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ovom velikom Božjem čovjeku.

1. Mojsije je prvo napušteno dijete koje se spominje u Bibliji.

Mojsijevi pobožni roditelji su ga krili tri mjeseca od egipatske objave da se sve muške hebrejske bebe moraju ubiti. Kada ga više nisu mogli kriti, stavili su ga u košaricu i pustili niz rijeku Nil (Izlazak 2,3).

2. Mojsije je bio ubojica.

Kada je vidio kako Egipćanin bije hebrejskog roba, Mojsije se umiješao i ubio Egipćanina (Izlazak 2,12). Kako bi sakrio svoj zločin, zatrpao je svoju žrtvu u pijesak.

3. Mojsije je pisao pjesme.

Ili, točnije, bio je glazbeni suradnik. Nakon što su Izraelci prošli kroz Crveno more po suhoj zemlji, voda se vratila i egipatska vojska se utopila. Kako bi proslavili svoje izbavljenje, Bog je iskomponirao pjesmu i rekao Mojsiju da je zapiše i nauči zajednicu. Pjesma je poznata kao “Postanak pjesma” (Ponovljeni zakon 32,1-43).

4. Mojsije je vidio Boga.

Zajedno sa svojim bratom Aronom, nećacima Nadab i Abihuom, sedamdeset starješina Izraela, Mojsije je vidio Boga na planini Sinaj. “Podnožje njegovim nogama kao da je bilo od dragoga kamena safira, sjajem nalik na samo nebo. Ni ruke svoje nije pružio na izabranike Izraelaca: slobodno su Boga motrili i jeli i pili.” (Izlazak 24,9-11)

5. Bog je pokopao Mojsija na planini.

Bog je pokopao Mojsija na planini i njegov grob nikad nije pronađen. Sve što znamo je da se negdje u Moabu, u dolini Peor, nalaze kosti jednog od najvećih heroja vjere ikada. (Ponovljeni zakon 34,5-6).


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *